logo white1a

Αναπτυξιακή Λεκτική Δυσπραξία

Η Αναπτυξιακή Λεκτική Δυσπραξία είναι μια διαταραχή που οφείλεται σε δυσλειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και έχει σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό της ικανότητας παραγωγής φωνημάτων, συλλαβών και λέξεων. Το βασικότερο χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής είναι οι δυσκολίες συντονισμού και εκτέλεσης των διαδοχικών κινήσεων που απαιτούνται για την άρθρωση των φωνημάτων και κατ’ επέκταση για την παραγωγή ρέουσας ομιλίας. Πιο συγκεκριμένα, ο εγκέφαλος παρουσιάζει δυσκολία στον σχεδιασμό της κίνησης των μερών του σώματος που είναι υπεύθυνα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού παραγωγής ομιλίας (στόμα, χείλη, γλώσσα, γνάθος).
Η Αναπτυξιακή Λεκτική Δυσπραξία αποτελεί διαταραχή ομιλίας και όχι λόγου, καθώς το άτομο γνωρίζει αυτό που θέλει να πει αλλά δεν έχει την ικανότητα σωστής έκφρασης, λόγω ανεπάρκειας στον προγραμματισμό των αισθητικοκινητικών εντολών που απαιτούνται για την σωστή τοποθέτηση των αρθρωτών και την παραγωγή ρέουσας ομιλίας. Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι η διαταραχή αυτή δεν οφείλεται σε αδυναμία των μυών ή παράλυση αλλά σε δυσκολία στο σχεδιασμό και συντονισμό της κίνησης των απαραίτητων για την ομιλία μυών.

Τι είναι το Lidcombe Program;

Το πρόγραμμα Lidcombe είναι μια συμπεριφοριστική θεραπεία για τον τραυλισμό σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, η οποία εμπλέκει το γονιό ή καποιο άλλο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή του παιδιού με στόχο την γενίκευση του ίδιου του προγράμματος στην καθημερινότητα του παιδιού. Το πρόγραμμα έχει αρκετές σημαντικές παραμέτρους ,οι οποίες εξατομικεύονται για κάθε παιδί .

Βασίζεται σε μία λειτουργική μεθοδολογία σύμφωνα με την οποία τα παιδιά δεν διδάσκονται να χρησιμοποιούν διαφορετικό μοντέλο ομιλίας αλλά ούτε και οι γονείς παροτρύνονται να αλλάξουν το περιβάλλον του παιδιού .

Η συμμετοχή των γονιών είναι σημαντική , γιατί όπως είναι γνωστό ο τραυλισμός μπορεί να βελτιώνεται κατά την ώρα της λογοθεραπείας χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως βελτιώνεται και στην καθημερινή ζωή του παιδιού .

Η εφαρμογή του προγράμματος γίνεται σε στάδια.

Τα Κέντρα μας


Αργυρούπολη, Λεωφ. Βουλιαγμένης 587
Τηλ:2109920260 

Βάρη, Πανός 20(Παράδρομος Λεωφ. Βάρης)
Τηλ: 2109689300