logo white1a

    lidcombe large

    ...

Αντιμετώπιση Τραυλισμού-Lidcombe Program

Το πρόγραμμα Lidcombe είναι μια συμπεριφοριστική θεραπεία για τον τραυλισμό σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, η οποία εμπλέκει το γονιό ή καποιο άλλο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή του παιδιού με στόχο την γενίκευση του ίδιου του προγράμματος στην καθημερινότητα του παιδιού. Το πρόγραμμα έχει αρκετές σημαντικές παραμέτρους ,οι οποίες εξατομικεύονται για κάθε παιδί .

Βασίζεται σε μία λειτουργική μεθοδολογία σύμφωνα με την οποία τα παιδιά δεν διδάσκονται να χρησιμοποιούν διαφορετικό μοντέλο ομιλίας αλλά ούτε και οι γονείς παροτρύνονται να αλλάξουν το περιβάλλον του παιδιού .

Η συμμετοχή των γονιών είναι σημαντική , γιατί όπως είναι γνωστό ο τραυλισμός μπορεί να βελτιώνεται κατά την ώρα της λογοθεραπείας χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως βελτιώνεται και στην καθημερινή ζωή του παιδιού .

Η εφαρμογή του προγράμματος γίνεται σε στάδια.
Κατά το πρώτο στάδιο αφού ο λογοθεραπευτής είναι σίγουρος για την διάγνωση δίνει στους γονείς οδηγίες για τον τραυλισμό και το πρόγραμμα . Οι συνεδρίες γίνονται σε εβδομαδιαία βάση μαζί με το γονιό και το παιδί .
Ο λογοθεραπευτής παρασύρει το παιδί σε δομημένη συζήτηση ,με ερωτοαπαντήσεις και παιχνίδι με σκοπό τη διόρθωση της ροής της ομιλίας. Ο λογοθεραπευτής καταγράφει κάθε φορά τα στοιχεία αυτά σε ένα διάγραμμα .
Ο γονιός μαθαίνει κι αυτός να αναγνωρίζει και να καταμετρά τις συλλαβές που σχετίζονται με τον τραυλισμό .
Αργότερα ο γονιός μπορεί να ακολουθήσει τις οδηγίες του λογοθεραπευτή και να κάνει παρόμοια εργασία με το παιδί και στο σπίτι για 10-15 λεπτά . Εκεί μέσω δομημένης συζήτησης καταμετρά τις συλλαβές κατά τις οποίες το παιδί τραύλισε .

Μετά από ένα χρονικό διάστημα στο δεύτερο στάδιο ο λογοθεραπευτής και ο γονιός ονοματίζει τις απαντήσεις του παιδιού με ουδέτερο τόνο φωνής λέγοντας :
“Είχε μερικά βουναλάκια η ομιλία σου”ή “Μπορείς να προσπαθήσεις πάλι;”
Σε απαντήσεις χωρίς τραυλισμό ο γονιός μπορεί να πει :
“Αυτή ήταν πολύ ήρεμη ομιλια” ή “Πολυ καλή ομιλία”
Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να ζητήσει από το παιδί να αξιολογήσει την ομιλία του .
Αυτοί οι λεκτικοί προσδιορισμοί πρέπει να δίνονται από το λογοθεραπευτή αμέσως μετά την απάντηση του παιδιού , για να συνειδητοποιήσει άμεσα το παιδί το πρότυπο ομιλίας που του ζητείται και η συχνότητα τους πρέπει επίσης να είναι πολύ συγκεκριμένη

ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη για την καλύτερη εφαρμογή του προγράμματος :
• η ηλικία του παιδιού
• η σοβαρότητα και η συχνότητα του τραυλισμού
• η γενική συμπεριφορά του παιδιού
• η προσωπικότητα τόσο του παιδιού όσο και των γονέων
• η οικογενειακή κατάσταση και οι συγκυρίες

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ LIDCOMBE

Έρευνες μέχρι σήμερα έχουν δείξει ότι στα παιδιά προσχολικής ηλικίας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αυτό , δεν υφίσταται πλέον τραυλισμός ή διακρίνεται σε πολύ μικρό βαθμό όπως επίσης ότι πρόκειται για μια ασφαλή μέθοδο . Δεν παρεμβαίνει στη σχέση γονιού και παιδιού και έχει θετικό αποτέλεσμα στην επικοινωνία γενικότερα . Τέλος οι γονείς αναφέρουν ότι τα παιδιά τους είναι πιο εξωστρεφή και μιλούν περισσότερο μετά τη θεραπεία .

Επιμέλεια, Μαρία Γιαννουλάκη, Λογοθεραπεύτρια, υποψήφια Διδάκτωρ Λογοθεραπείας

 

Τα Κέντρα μας


Αργυρούπολη, Λεωφ. Βουλιαγμένης 587
Τηλ:2109920260 

Βάρη, Πανός 20(Παράδρομος Λεωφ. Βάρης)
Τηλ: 2109689300